Gőzfelhős kirándulás Győrbe

Budapest – Győr, 2021. december 12. -- A vasutas újév első napján, vagyis a menetrendváltást követő napon gőzmozdonyos különvonat indult Budapestről Győrbe. A MÁV Rail Tours honlapja szerint a mozdony „különleges karácsonyi fényekben fog pompázni”, ami végül nem jött össze, de talán nem is hiányzott. A gőzmozdony önmagában különleges látvány, az üzemeltetése pedig a rádrótozott fényfüzérek nélkül is fáradságos munka. A vonatot a jelenleg egyetlen üzemképes 424-es gőzmozdony, a pakuratüzelésű 424,247 húzta, miközben a széntüzelésű 009-es az istvántelki műhelyben a tengelyeiről leemelve az új főtengelyágyait várja.

A vonat még a hajnali sötétségben érkezett a Vasúttörténeti Parkból a Nyugati pályaudvarra. Végig tolva haladtak, a beállításhoz a gőzösön kívül más mozdonyra nem volt szükség. Teljesen természetes, hogy a gőzmozdonyt a csarnokban nem fogadják szívesen, de úgy látszik, hogy fűtési idényben a gőzfűtéses kocsiknak is kívül a helyük. A pályaudvar idén felújított, fényárban úszó csarnoka az induláshoz stílusos hátteret kínál, de a vonatra Kelenföldön is fel lehetett szállni, és a mai egynapos hétvégén többen inkább a másfél órás plusz alvást választották.

© Barta Endre

Budapest-Nyugati, 2021. december 12. Fényképezte: Barta Endre

© Barta Endre

Szári vasútfotós zarándokhely, 2021. december 12. Fényképezte: Barta Endre

© Garamvölgyi Ádám

Komárom, 2021. december 12. Fényképezte: Garamvölgyi Ádám

A vonat a kelenföldi érkezése előtt közel egy órát bolyongott a budapesti vasúthálózat útvesztőjében. A menetrend szerint az utasoknak Kelenföldön fél órájuk volt elfoglalni a helyeiket. A gőzmozdonyos korszakhoz nincs egységes szerelvény, főleg ha a vendéglátás is hangsúlyos szempont. A szerelvény hat kocsiból állt, Budapest és Győr között a következő sorrendben közlekedtek: 2347-es teakfa Orient Expressz étkezőkocsi, Albert Flórián étkezőkocsi, ABak 201089 pályaszámú fülkés kocsi, Matthias Corvinus étkezőkocsi, ABaü 630-as és Aba 2305 fülkés kocsik.

Tatabánya állomáson viszonylag hosszan álltak, vízvételezés céljából, majd Komárom állomáson is félre kellett állni, forgalmi okból. A vonat Győrben a leghátsó peronos vágányra érkezett, és érkezés után ott is vizet vettek. Ezúttal elmaradt a máskor jól bevált gőzös betétprogram, bár egy pannonhalmi pendli időben belefért volna, és a modern motorvonatokhoz szokott győriek is vevők lettek volna egy kis gőzösfüstre. A visszaút előtt a mozdonyt így is meg kellett fordítani, amelyre a győrszabadhegyi deltavágány nyújtott lehetőséget. A vonat este, sötétben indult vissza Budapestre. A jövő hétvégén is lesz bécsi Advent Expressz, de az már nem gőzössel, az öreg vasak az év hátralévő részét Istvántelken töltik.

© Barta Endre

Győr, 2021. december 12. Fényképezte: Barta Endre

© Barta Endre

Győr, 2021. december 12. Fényképezte: Barta Endre

© Garamvölgyi Ádám

 Győr, 2021. december 12. Fényképezte: Garamvölgyi Ádám

Szerzők: 

Téma: 

Helyszín: 

Járművek: